Synsforstyrrelser

Synsforstyrrelser er ofte ubehagelige og kan oppleves skremmende for mange, men flimring og flekker i synsfeltet skyldes som regel uskyldige endringer i synet. Man bør likevel alltid oppsøke lege ved nyoppståtte eller vedvarende synsforstyrrelser eller smerter i øyet. 

Synsforstyrrelser oppfattes som skygger og flekker i synsfeltet, tåkesyn eller flimring for øynene. Det finnes mange måter å oppleve synsforstyrrelser på og en rekke ulike årsaker til hvorfor de oppstår.

Hva er synsforstyrrelser?

Synsforstyrrelser omhandler en rekke ulike fenomener som påvirker synet. Det kan variere fra midlertidige og ufarlige symptomer til mer alvorlige tilstander.

Noen vanlige former for synsforstyrrelser er:

  1. Tåkesyn: Synet blir uklart, som om man ser gjennom et slør eller tåke. Dette kan skyldes alt fra tørre øyne til brytningsfeil (som nærsynthet eller langsynthet) eller mer alvorlige tilstander som grå stær.
  2. Flimmerskotomer: Også kjent som migrene-aura, dette er en visuell forstyrrelse hvor man ser blinkende lys, sikksakkmønstre eller et tap av synet i deler av synsfeltet. Dette kan være forbundet med migrene eller andre nevrologiske tilstander.
  3. Flytende flekker (floaters): Små flekker eller tråder som beveger seg i synsfeltet. Disse er vanligvis ufarlige og oppstår ofte som en del av den naturlige aldringsprosessen, men kan også være tegn på netthinneløsning.
  4. Blitz eller lysglimt: Plutselige lysglimt i synsfeltet som kan oppstå på grunn av problemer i netthinnen, som netthinneløsning.
  5. Dobbeltsyn (diplopi): Når man ser to bilder av ett objekt. Dette kan være forårsaket av bla. problemer med øyemusklene eller nervene som styrer øynene osv.
  6. Fargesynforstyrrelser: Problemer med å skille mellom farger eller se visse farger, noe som kan være medfødt (som fargeblindhet) eller ervervet.

Synsforstyrrelser kan skyldes mange ulike faktorer som brytningsfeil, aldersrelaterte endringer, nevrologiske tilstander, øyesykdommer, medisiner eller underliggende sykdommer som diabetes eller høyt blodtrykk.

Hvis man opplever plutselige eller alvorlige synsforstyrrelser, er det viktig å oppsøke legehjelp for å utelukke alvorlige tilstander.

Vanlige symptomer

Symptomer på vanlige synsforstyrrelser er:

  • Tåkesyn (følelse av at man ser gjennom et slør eller en tåke)
  • Svarte flytende prikker eller “fluer” i synsfeltet
  • Det svartner for øynene og midlertidig tap av syn (kan oppstå ved forbigående lavt blodtrykk)
  • Flimring og sikksakk-mønster (kan oppstå før et migreneanfall)
  • Overfølsomhet for lys (kan oppstå ved f.eks. migrene eller grå stær)
  • Svakere syn (at du ser dårligere på nær eller lang avstand)

Symptomer som kan indikere alvorlig øyesykdom

Noen symptomer kan være tegn på mer alvorlige sykdommer, og bør derfor undersøkes av lege så raskt som mulig. Oppsøk lege dersom du:

  • Våkner om morgenen med forbigående eller vedvarende nedsatt syn på et øye (kan indikere blodpropp i øyet)
  • Opplever at synet får en gardinaktig skygge eller avgrensning (kan indikere netthinneløsning)
  • Ser lysglimt og flekker som flyter på det ene øyet (kan indikere netthinneløsning)
  • Får ensidig regnbuesyn og fargede ringer rundt lys, og samtidig opplever uskarpt syn, kvalme og akutte smerter på øyet (kan indikere høyt trykk i øyet)

Disse symptomene kan være tegn på alvorlige sykdommer som trenger umiddelbar behandling. 

Hva betyr min synsforstyrrelse?

I oversikten under kan du se hva de forskjellige symptomene ofte betyr.

Det er viktig å påpeke at et symptom ikke alltid betyr at man har én sykdom. Noen symptomer kan oppstå av andre årsaker. Derfor bør man alltid undersøke nyoppståtte og vedvarende synsforstyrrelser hos en lege.

Behandling av synsforstyrrelser

Alle synsforstyrrelser skal tas på alvor - både plutselige og vedvarende. Ofte er årsaken ufarlig og går over av seg selv, men i noen tilfeller kan det skyldes en alvorlig øyesykdom. I slike tilfeller er det ekstremt viktig å komme seg til legen tidlig for å unngå varige skader på synet. 

Øyelegene i Volvat Øye har lang erfaring med behandling av ulike øyesykdommer. Vi har kort ventetid og du kan bestille time til konsultasjon uten å ha henvisning på forhånd.

10 generelle råd for god øyehelse

Selv om mange øyesykdommer oppstår uten at man har gjort noe feil eller vært uforsiktig, så finnes det noen generelle tips til hvordan man kan opprettholde god øyehelse.

  1. Besøk øyelegen jevnlig, selv om du ikke har synsproblemer. Dette er viktig for å kunne oppdage eventuelle øyesykdommer som kan utvikle seg uten merkbare symptomer.
  2. Beskytt øynene mot skadelige UV-stråler ved å bruke solbriller når du er utendørs.
  3. Inkluder matvarer som er rike på omega-3 fettsyrer, lutein, sink, og vitamin C og E i kostholdet ditt. Disse næringsstoffene kan bidra til å forebygge en rekke øyesykdommer. Grønne bladgrønnsaker, fet fisk som laks, og sitrusfrukter er gode valg.
  4. Unngå overvekt. Dette øker risikoen for å utvikle diabetes, som igjen kan føre til diabetisk retinopati, en tilstand som kan skade synet.
  5. Ikke Røyk. Røyking øker risikoen for grå stær, skade på synsnerven, og aldersrelatert makuladegenerasjon.
  6. Bruk vernebriller eller beskyttelsesbriller når du arbeider med potensielt farlige materialer, kjemikalier eller når du deltar i aktiviteter som innebærer risiko for øyeskader.
  7. Ta pauser fra skjermer. Følg 20-20-20-regelen for å redusere belastningen på øynene: Hvert 20. minutt, se på noe som er seks meter unna i minst 20 sekunder.
  8. Vask hendene før du berører øynene eller setter inn kontaktlinser. 
  9. Arbeid i godt opplyste områder for å unngå belastning på øynene. Unngå skarpt lys direkte i øynene når du leser eller arbeider ved datamaskinen.
  10. Vær oppmerksom på endringer i synet. Hvis du merker endringer i synet, som uklart syn, dobbeltsyn, eller lysglimt, bør du oppsøke en øyelege.

Bestill time hos Volvat Øye for konsultasjon

Plages du av synsforstyrrelser? Kontakt Volvat for en grundig vurdering. Vi har korte ventetider og hjelper deg raskt!

Bestill time hos øyelege

Eller legg igjen navn og nummer - og la oss ringe deg! 

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i 40 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.