Hva er høyt stoffskifte (hypertyreose)?
Høyt stoffskifte er en tilstand der skjoldbruskkjertelen produserer for mye av hormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Når disse hormonene blir forhøyet, går cellene i kroppen på «høygir» og kan føre til symptomer som blant annet hjertebank, rastløshet, nervøsitet og stirrende øyne.
Graves sykdom er den vanligste årsaken til høyt stoffskifte blant unge, og utgjør omtrent 80 prosent av tilfellene. Sykdommen skyldes av at kroppens immunforsvar produserer store mengder antistoffer som fører til overstimulering av skjoldbruskkjertelen.
Hvem kan få høyt stoffskifte?
Høyt stoffskifte er en utbredt tilstand og forekommer hyppigere hos kvinner. Omtrent 2,5 prosent av kvinner og 0,6 prosent av menn blir rammet.
Sykdommen debuterer oftest i 20-40 årsalderen, men 15 prosent av tilfellene rammer også personer over 60 år.
Vanlige symptomer på høyt stoffskifte
- Hjertebank og rastløshet
- Tretthet, slapphet og svakhet
- Nervøsitet og irritabilitet
- Økt appetitt
- Vekttap til tross for god matlyst
- Løs mage - diaré og hyppigere avføring
- Svetting og varmeintoleranse
- Menstruasjonsforstyrrelser
- Ufrivillig stirrende blikk og endokrin øyesykdom
- Huden er ofte varm og klam
- Søvnproblemer
- Skjelving
- Muskelsvakhet
- Forstørret skjoldbruskkjertel (struma) er også vanlig
Når bør jeg oppsøke lege?
Dersom du opplever noen eller flere symptomer på høyt stoffskifte, er det viktig at du oppsøker lege for utredning og behandling, spesielt hvis symptomene varer over en lenger periode.
Ved mistanke om stoffskiftesykdom bør du vurderes av en hormonspesialist som vil gå gjennom sykdomsbildet ditt.
Vårt tverrfaglige team på Volvat Stoffskiftesenter kan bistå deg med utredning og behandling. Vi har korte ventetider på våre sentre og tilbyr denne tjenesten på Volvat i Oslo, Bergen og Fredrikstad.
Årsaker til høyt stoffskifte
Vanlige årsaker til høyt stoffskifte kan være:
- Graves’ sykdom - immunsystemet angriper skjoldbruskkjertelen. Dette gjør at skjoldbruskkjertelen produserer for mye stoffskiftehormon. Graves’ sykdom kan være arvelig. Sykdommen forekommer hyppigere hos kvinner, enn menn. Dette er den vanligste årsaken til høyt stoffskifte, og utgjør omtrent 85% av tilfellene.
- Høyt inntak av jod eller overdosering av hormonet tyroksin. Hvis du er i risikogruppen for høyt stoffskifte og inntar for mye jod (gjennom kosthold eller medisiner), kan det føre til at skjoldbruskkjertelen produserer for mye stoffskiftehormon.
- Svulstdannelse eller knuter i skjoldbruskkjertelen
- Det kan også være en bivirkning av enkelte medisiner som for eksempel hjertemedisin som brukes for hjerterytmeforstyrrelser
- Akutt betennelse i skjoldbruskkjertelen, såkalt tyreoiditt. Det finnes flere former for tyreoiditt:
- Postpartum tyreoiditt er en form for autoimmun tyreoiditt, og kommer etter fødsel. Hypertyreosen er ofte mild og forbigående, men kan raskt utvikle seg til kraftig behandlingskrevende hypotyreose
- Hashimotos tyreoditt med kan gi høyt stoffskifte tidlig i sykdomsutviklingen (1-2 år). Etter hvert vil pasienten få lavt stoffskifte (hypotyreose)
- Subakutt (De Quervains) tyreoditt vil i startfasen gi høyt stoffskifte. Situasjonen oppstår ofte etter en luftveisinfeksjon. Pasienten kan få mye smerter i skjoldbruskkjertelen foran på halsen, feber, slapphet, høy senkning og CRP
Rask diagnose av høyt stoffskifte
Hos oss møter du erfarne endokrinologer som har jobbet med stoffskiftesykdom i mange år. Det er viktig å stille riktig diagnose før start av behandling, og legen vil derfor foreta nødvendige undersøkelser som:
- Undersøkelser av skjoldbruskkjertelen for å sjekke om den er forstørret
- Går gjennom symptombildet
- Blodprøver for å se etter forhøyet nivå av stoffskiftehormoner i blodet
- Bildediagnostikk av skjoldbruskkjertelen
Behandling av høyt stoffskifte
Målet med behandling er å normalisere stoffskiftet og fjerne plagene. Hypertyreose kan behandles med en av tre metoder: medikamenter, radioaktiv jod eller kirurgi.
Valg av behandling avhenger av diagnosen, pasientens alder, størrelsen på kjertelen og den generelle helsetilstanden.
Medikamenter: Ved behandling av Graves sykdom er førstevalget medisiner som hemmer produksjonen av stoffskiftehormoner i skjoldbruskkjertelen, og mange vil merke en forbedring av symptomene sine i løpet av noen uker. I startfasen er det viktig med regelmessige kontroller av stoffskiftet med 3-4 ukers mellomrom. Som regel varer behandlingen i 1 til 2 år.
Ved tilbakefall eller hissig form for sykdom, vil det være behov for annen form for behandling som strålebehandling med radioktivt jod eller kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen.
Radioaktivt jod: Behandling med radioaktivt jod er effektivt og trygt, og kroppen tilføres da radioaktiv jod. Siden radioaktivt jod samles i skjoldkjertelen, vil dette føre til at kjertelen ødelegges uten at andre organ i kroppen skades. Behandlingen anbefales til pasienter med toksisk knutestruma, men pasienter med Graves sykdom kan også gjennomgå behandlingen. Barn og unge voksne, samt gravide og kvinner som ammer, behandles ikke med radioaktivt jod.
Kirurgisk inngrep: Kirurgisk fjerning av skjoldkjertelen (tyreoidektomi) anbefales hos Graves pasient med hissig sykdom, stor kjertel og spesielt om endokrin øyesykdom også er et problem.
Behandlingsmetodene med strålebehandling og kirurgi kan imidlertid skade skjoldbruskkjertelen, og føre til permanent lavt stoffskifte som må behandles i tablettform livet ut.
Prognose
Mange opplever at de blir friske ved behandling, men det vil vanligvis ta 1,5 til 2 år før man opplever at sykdommer roer seg. Noen former for behandling krever at du tar medikamenter resten av livet for å holde hormonnivåene normale.
Selv om det er en kronisk sykdom, kan de fleste med riktig dosering av medisinen leve et normalt liv. Ved mistanke om tilbakefall av høyt stoffskifte bør det tas nye blodprøver raskt.
Komplikasjoner ved høyt stoffskifte
Opplever du høy feber, dehydrering, uro og rask hjerterytme er det viktig at du oppsøker legehjelp ummidelbart da det kan være tegn på tyretoksisk krise. Dette er en sjelden og livstruende tilstand forårsaket av ekstremt høyt stoffskifte - ofte på grunn av uoppdaget eller utilstrekkelig behandling av hypertyreose.
Tyreotoksisk krise oppstår når skjoldbruskkjertelen produserer og utløser store mengder stoffskiftehormon på kort tid.
Symptomer på tyreotoksisk krise:
- Høy feber (mellom 40 og 41)
- Rask puls/hjerterytme som kan overgå 140 slag per min.
- Nedsatt bevissthet
- Brekninger og kvalme
- Dehydrering
- Akutt forvirring (delirium)
- Indre uro - følelsen av å være opprørt, engstelig eller irritabel
Kan høyt stoffskifte forårsake kvinnelig infertilitet?
Et av symptomene på høyt stoffskifte er uregelmessig menstruasjonssyklus, noe som kan gjøre det utfordrende å bli gravid. Når syklusen endrer seg hver måned, kan det være vanskelig å finne eggløsningen. Noen oppdager først at de har en stoffskiftesykdom etter de har vært hos legen for utredning av fruktbarhet.
Høyt stoffskifte og graviditet
Dersom man har høyt stoffskifte er det viktig at man får behandling og stabiliserer stoffskiftet før man blir gravid. Dette er fordi det er en kritisk fase tidlig i svangerskapet når organdannelsen til fosteret foregår, som er avhengig av stabilt stoffskifte. Det vil si at nivåene på stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) bør være stabile, fordi nok T4 er helt nødvendig for fosterets utvikling.
For høye nivåer av stoffskiftehormon kan påvirke både deg og barnet. Faren for abort, misdannelse, veksthemming, psykisk utviklingshemming og misdannelse øker ved høye nivåer stoffskiftehormoner.
Høyt stoffskifte og kosthold
Ved stoffskiftesykdom vil det være viktig å få i seg riktig mengde jod gjennom kostholdet – ikke for mye eller for lite. Dette er fordi jod er et mineral som hjelper skjoldbruskkjertelen å produsere hormoner. Siden tyroksin (T4) inneholder jod, vil det være lite gunstig å tilføre kroppen mer stoffskiftehormon når det allerede overpoduserer bla. tyroksin.
Ved høyt stoffskifte bør du altså ikke innta store mengder jod, da det kan forverre tilstanden. I noen tilfeller vil det være aktuelt å gjøre endringer i kostholdet, og dette bør alltid gjøres i samråd med legen din.
Dersom legen anbefaler en kostholdsplan med lavt inntak av jod, vil det være lurt å begrense inntaket av hvit fisk og meieriprodukter da de er de største kildene til jod i vårt kosthold.
Gratis interaktivt kurs for deg med høyt stoffskifte
Kurset finner du på nettsiden til Helse Sør-Øst. Det kan være nyttig å ta kurset før du går til time hos en spesialist.
Vi har korte ventetider!