Lavt stoffskifte

Lavt stoffskifte er en tilstand hvor skjoldbruskkjertelen ikke lager og frigjør nok tyroksin (T4) og trijodthyronin (T3) i blodet. Dette fører til at prosessene i kroppen går saktere enn normalt, og vanlige symptomer er vektøkning, tretthet, depresjon og følelsen av å være kald eller "frossen". Vi behandler våre pasienter gjennom medisiner (tyroksin i tablettform) og tett oppfølging. 

Hva er lavt stoffskifte (hypotyreose)? 

Ved lavt stoffskifte (hypotyreose) lager ikke skjoldbruskkjertelen nok av stoffskiftehormonet tyroksin (T4). Tyroksin er vesentlig for å regulere kroppens stoffskifte, og for lave nivåer av hormonet vil føre til at kroppen går i "spareluss". Dette vil si at flere av de kroppslige funksjonene vil fungere langsommere. 

Utvikling av lavt stoffskifte skjer ofte gradvis og derfor kan symptomene være vage og enkle å overse. Noen opplever å være helt uten symptomer i tidlig fase, men sykdommen kan etter hvert presentere seg med betydelig mangfold av plager som depresjon, økt søvnbehov osv. 

Symptomer og tegn på lavt stoffskifte avhenger også av personens alder, varighet av tilstanden og alvorlighetsgrad av hormonmangel. 

Hva er skjoldbruskkjertelen?

Skjoldbruskkjertelen (thyreoidea) er en hormonproduserende kjertel som sitter ved strupehodet foran på halsen. Skjoldbruskkjertelen blir kontrollert av den delen av hjernen som kalles for hypofysen. 

Skjoldbruskkjertelen kontrollerer stoffskiftet

Skjoldbruskkjertelen produserer stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og trijodthyronin (T3) som regulerer kroppens stoffskifte (metabolisme). Metabolismen er ansvarlig for å benytte seg av næringsstoffene i mat og drikke, og bli kvitt avfallsstoffene.

Når skjoldbruskkjertelen fungerer som den skal produserer den hormoner hele tiden. Disse blir frigjort for deretter å lage nye hormoner som skal erstatte de som har blitt brukt. Dette holder stoffskiftet og alle kroppens systemer i sjakk.  

Dersom stoffskiftehormonene er i ubalanse, kan dette påvirke hele kroppen. 

Hvem kan få lavt stoffskifte?

Stoffskiftesykdom kan oppstå i alle aldre og kjønn, og i Norge er omtrent 235 000 nordmenn rammet av lavt stoffskifte. 

Det er en utbredt tilstand, spesielt blant kvinner over 60 år. Kvinner er generelt mer utsatt for å utvikle hypotyreose senere i livet enn tidligere i livet pga. overgangsalderen.

Hva er forskjellen på lavt stoffskifte (hypotyreose) og høyt stoffskifte (hypertyreose)?

Ved lavt stoffskifte produserer ikke skjoldbruskkjertelen nok stoffskiftehormon, mens ved høyt stoffskifte produserer den for mye. 

  • Lavt stoffskifte - skjoldbruskkjertelen produserer svært lite tyroksin (T4) og trijodthyronin (T3). Lavt stoffskifte bremser alle kroppsfunksjoner, kroppen går i "lavgir". 
  • Høyt stoffskifte - skjoldbruskkjertelen produserer for mye tyroksin og trijodthyronin. Stoffskiftet øker og kroppen går i "høygir". 

Hypotyreose og hypertyreose er motsatte ytterpunkter av skjoldbruskkjertelfunksjonen. Behandlinger for begge disse tilstandene jobber mot en god balanse i midten.

Årsaker til lavt stoffskifte

Ofte ser vi at en av de vanligste årsakene er kronisk betennelse i kjertelen der immunforsvaret lager antistoffer som angriper skjoldbruskkjertelen, autoimmun tyreoiditt, også kalt Hashimoto tyreoiditt eller «kronisk lymfatisk tyreoiditt». Dette forhindrer skjoldbruskkjertelen i å lage og frigjøre nok stoffskiftehormon, og vil påvirke hele kroppen.

Det er helt normalt at kroppen danner en viss grad av antistoffer mot egne organer. Men når kroppens immunsystem feilaktig begynner å angripe egne friske celler, fører det til sykdom. I dette tilfellet blir skjoldbruskkjertelen angrepet av kroppens immunforsvar, som fører til stoffskiftesykdom. Foreløpig vet man ikke hva som utløser denne reaksjonen, men gener ser ut til å spille en rolle.

Andre årsaker kan være:

  • Behandling av stoffskifte  - med radioaktivt jod, kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen, medikamenter
  • Arv - autoimmune sykdommer i familien
  • Jodmangel - mangel på melkeprodukter eller fisk i kostholdet
  • I noen tilfeller kan tyreoiditt skje etter en graviditet (postpartum tyreoiditt) eller en virussykdom

Lavt stoffskifte, svangerskap og graviditet

Kvinnekroppen gjennomgår større hormonelle endringer enn menn, i sammenheng med graviditet, fødsel eller overgangsalder – og har dermed økt risiko for å utvikle lavt stoffskifte, hypotyreose. Graviditet øker også risikoen for høyt stoffskifte, hypertyreose.

I de fleste tilfeller hvor gravide kvinner har lavt stoffskifte, har de også Hashimotos sykdom. Disse kvinnene er ekstra utsatt under graviditeten og vil mest sannsynlig føle seg veldig slitne, slite med å håndtere kalde temperaturer og oppleve muskelkramper. 

Stoffskiftehormoner er viktige for fosterets utvikling mens den er i livmoren. Disse hormonene bidrar til å utvikle hjernen og nervesystemet. Det er avgjørende for fosterets utvikling at stoffskifte til mor holdes stabilt under hele graviditeten. 

Hvis du har hypotyreose, er det viktig å kontrollere skjoldbruskkjertelnivået under graviditet for å unngå komplikasjoner. 

Vanlige symptomer på lavt stoffskifte: 

  • Mentale funksjoner -  depresjon, tiltaksløshet, hukommelsessvikt, demens, treghet og økt søvnbehov  

  • Symptomer fra muskler og skjelett - muskelsmerter, leddsmerter og hovne ledd

  • Tørr hud og sprø negler

  • Forandringer i hormonbalansen - uregelmessig og kraftig menstruasjon, sjeldnere og sparsom blødning, nedsatt libido og nedsatt befruktningsevne

  • Forandringer i nervesystemet - sykdom i nerver, trykk på nerver, prikking i huden og svimmelhet 

  • Stemmeforandring, snorking, heshet, svimmelhet og øresus

  • Symptomer fra fordøyelseskanalen - appetittløshet og forstoppelse

  • Lav blodprosent
  • Hevelse i ansiktet

  • Vektøkning

For å unngå forverring av symptomer ved langvarig ubehandlet hypotyreose, er det viktig å oppsøke legen din for riktig diagnostisering og behandling.  

Alvorlig form for lavt stoffskifte

Ved svært lave nivåer av stoffskiftehormoner, kalles det for myxedema coma. Myxedema er en alvorlig tilstand som kan føre til symptomer som:

  • Lav kroppstemperatur
  • Anemi
  • Hjertefeil
  • Forvirring
  • Koma

Heldigvis er hypotyreose en tilstand vi kan behandle. Så snart tilstanden er avdekket kan den kontrolleres med vanlige medisiner og oppfølgingsavtaler med lege.

Diagnostisering av lavt stoffskifte (hypotyreose)

Hypotyreose kan være vanskelig å oppdage, da symptomene ofte utvikler seg gradvis og kan forveksles med andre tilstander. Når sykdommen har fått utvikle seg, kan du oppleve et mangfold av symptomer og plager fra fordøyelseskanalen, nervesystemet, muskler og skjelett, mentale funksjoner osv. 

Ved mistanke om stoffskiftesykdom bør du vurderes av en hormonspesialist som vil gå gjennom sykdomsbildet ditt. Vårt tverrfaglige team på Volvat Stoffskiftesenter vil foreta nødvendige undersøkelser og blodprøver for stoffskifteutredning. 

Lavt stoffskifte-test

Vi kan diagnostisere hypotyreose gjennom kliniske undersøkelser og en blodprøve kalt thyroidstimulerende hormon (TSH)-test, hvor innholdet av stoffskiftehormoner måles. Dersom du er klar over nær slekt eller familie som har eller har hatt lavt stoffskifte, kan vi ta nødvendige blodprøver for å avdekke arvelige tilstander som Hashimotos sykdom. 

Hvis skjoldbruskkjertelen er forstørret, kan vi også avdekke sykdommen under en fysisk undersøkelse gjennom palpering av skjoldbruskkjertelen. 

Behandling av lavt stoffskifte 

Lavt stoffskifte behandles hovedsaklig ved å tilføre tyroksin (T4) i tablettform, slik at vi kan erstatte mengden hormon som skjoldbruskkjertelen ikke lenger lager på egenhånd. Målet med behandlingen er å normalisere stoffskiftet og bli kvitt symptomer og plager. 

Medisinen øker mengden stoffskiftehormon i kroppen, og jevner ut nivåene.

Går man på samme dose medisin hele livet?

Som regel starter man med laver doser av medisin og trapper opp, til symptomene normaliseres og blodprøvene blir normale. Dette kan ta uker eller måneder, avhengig av pasientens utgangspunkt.

På bakgrunn av ulike faktorer som bl.a. vektøkning eller vekttap, kan det bli behov for å justere dosen av medisinen slik at den kan håndtere symptomene dine. Nivået av tyroksin må overvåkes gjennom hele livet for å sikre at medisinen fungerer som den skal. 

Lavt stoffskifte hos eldre med tilleggssykdommer  

Hos eldre og personer med hjerte/karsykdom starter man behandlingen forsiktig og med lav dose tyroksin. Dosen økes langsomt med noen ukers intervall.

Lavt stoffskifte hos unge mennesker

Hos yngre og ellers friske personer kan man starte med tilnærmet normal behandlingsdose. De fleste voksne trenger mellom 75-150 g tyroksin daglig, for at stoffskiftet skal ligge normalt. Dosering tilpasses utfra alder, kjønn og vekt.  

Det kan ta tid før kroppen normaliserer seg etter langvarig hypotyreose. Iblant kan det ta 6 – 12 måneders med behandling før pasienten føler seg tydelig bedre. 

Den første tiden bør thyreoideaprøver tas med 6 ukers intervall. Når tilstanden har stabilisert seg, anbefales kontroll hver tredje måned. Ved stabil sykdom kan stoffskiftet kontrolleres 1-2 ganger i året.  

Prognose ved lavt stoffskifte

Prognosen ved hypotyreose er god, og ved regelmessig thyreoideakontroll og behandling vil du kunne leve et normalt liv.  

Hos de fleste som får hypotyreose, er dette en livslang tilstand, og behandling med stoffskiftehormon må vare livet ut. 

Kan lavt stoffskifte forebygges?

Lavt stoffskifte kan ikke forhindres eller forebygges. For å unngå at man utvikler alvorlig form for hypotyreose, er det viktig å være oppmerksom på egen helse og følge med på symptomer på lavt stoffskifte. 

Dersom du er i tvil, søk legehjelp og spør om å inkludere nødvendige prøver for stoffskifteutredning. Prognosen blir bedre jo tidligere man oppdager sykdommen og begynner med behandlingen. 

Å leve med lavt stoffskifte: mat og lavt stoffskifte

Tyroksin (T4) inneholder jod. Jod er et mineral som hjelper skjoldbruskkjertelen å produsere hormoner.

Ved stoffskiftesykdom vil det være viktig å få i seg riktig mengde jod gjennom kostholdet – ikke for mye eller for lite. Mat som er rik på jod kan bidra til å regulere hormonnivåene dine. Det er også vesentlig å ha et variert og næringsrikt kosthold, og unngå matvarer som er prosessert og kan forstyrre blodsukkeret.

Vårt tverrfaglige team på Volvat Stoffskiftesenteret vil hjelpe deg med nødvendig kostholdsveiledning, eller henvise til våre kliniske ernæringsfysiologer ved behov. 

Den mest pålitelige måten å øke hormonnivåene på, er med reseptbelagte medisiner. Unngå nye dietter uten å snakke med legen din først. Dette er svært viktig, spesielt hvis du har en medisinsk tilstand som hypotyreose. 

Gode kilder til jod

I vår del av verden får vi i oss nok jod gjennom et normalt kosthold, men det kan likevel være lurt å merke seg hvilke matvarer som er gode kilder til jod. Hvit fisk og meieriprodukter er de største kildene til jod i vårt kosthold.

Mat som inneholder mye jod: 

  • Egg
  • Meieriprodukter som brunost, melk, syrnet melk og yoghurt
  • Kjøtt, fjærfe og sjømat (hvit fisk)
  • Spiselig tang

Husk at mat er drivstoffet til kroppen. Pass på å spis mat som vil hjelpe kroppen, samtidig som du tar medisinene som hjelper stoffskiftet. På denne måten kan man holde seg frisk over tid.  

Personer med høyt stoffskifte bør ikke innta store mengder jod, da effekten kan være selvmotsigende.

Gratis interaktivt kurs for deg med lavt stoffskifte

Kurset finner du på nettsiden til Helse Sør-Øst. Det kan være nyttig å ta kurset før du går til time hos en spesialist.

Gratis nettkurs om lavt stoffskifte (Helse Sør-Øst)

Vi har korte ventetider!

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.