Stoffskifte i Norge
- 5 -10 % av befolkningen i Norge har stoffskiftesykdom
- den vanligste formen for stoffskiftesykdom er autoimmune sykdommer i skjoldbruskkjertelen
- 240.000 nordmenn har stoffskiftesykdom, jf. Norsk stoffskifteforbund (2020). Hvor av 78 % er kvinner og 22 % menn
Utredning av stoffskifte
Stoffskiftesykdom er ikke nødvendigvis lett å oppdage, da symptomene ofte utvikler seg gradvis og kan forveksles med humørforandringer eller andre tilstander i startfasen. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan du oppleve et betydelig mangfold av symptomer og plager som f.eks:
- Depresjon
- Hukommelsessvikt
- Økt søvnbehov
- Hjertebank
- Forstyrrelse i fordøyelseskanalen
Har du mistanke, søk hjelp til å få riktig diagnose
Det kan være frustrerende å navigere seg gjennom en rekke nyoppståtte problemer i hverdagen når man ikke forstår hvor det kommer fra - vi er her for å hjelpe deg.
Ved mistanke om stoffskifteproblemer bør du vurderes av en hormonspesialist som vil gå gjennom sykdomsbildet ditt. Det er viktig å stille riktig diagnose før start av behandling, og våre leger vil derfor foreta nødvendige undersøkelser som blant annet går ut på å palpere skjoldbruskkjertelen og ta blodprøver, som kan bekrefte diagnosen.
Vårt tverrfaglige team på Volvat Stoffskiftesenter kan bistå deg med utredning og behandling. Vi har korte ventetider og du trenger ikke henvisning. Du finner oss på Volvat i Oslo, Bergen og Fredrikstad.
Symptomer på lavt og høyt stoffskifte
Symptomer som tretthet, tiltaksløshet, depresjon, konsentrasjonsvansker, vektøkning og frostfølelse kan være tegn på lavt stoffskifte. Opplever du svettetokter, hjertebank, muskelsvakhet, skjelving, vekttap og uro kan dette være symptomer på for høyt stoffskifte.
Lavt stoffskifte skjer ved at skjoldbruskkjertelen produserer for lite av hormonet tyroksin, som gjør at kroppen går på «sparebluss». I motsatt fall, når kroppen produserer for mye tyroksin, går kroppen på «høygir». I begge tilfeller kan du føle deg slapp og sliten. Disse tilstandene kan kreve langvarig oppfølging med kontroller.
Hva er stoffskiftesykdom?
Stoffskifte er kroppens energibalanse/metabolisme og går ut på en rekke livsnødvendige, kjemiske reaksjoner som skjer i cellene i kroppen vår.
Skjoldbruskkjertelen (thyreoidea) kontrolleres av hypofysen og er en hormonproduserende kjertel ved strupehodet på halsen. Den produserer stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og triiodthyronin (T3) som regulerer kroppens stoffskifte (metabolisme).
Sykdommer i skjoldbruskkjertelen kan deles i to grupper:
- de som påvirker formen og størrelsen til kjertelen – som struma og skjoldbruskkjertelkreft
- endringer i hormonsekresjonen og hormonproduksjonen – som høyt stoffskifte (hypertyreose) og lavt stoffskifte (hypotyreose)
Tyroksin inneholder jod. I vår del av verden får vi i oss nok jod gjennom et normalt kosthold, men det finnes områder av verden der kroppens jodtilskudd blir for lite. Det disponerer for struma og for lavt stoffskifte.
Behandling av stoffskiftesykdom
Målet med behandlingen er å normalisere stoffskiftet og bli kvitt symptomer og plager. Lavt stoffskifte behandles ved å tilføre tyroksin i tablettform.
Høyt stoffskifte kan behandles med en av tre metoder: medikamenter, radioaktiv jod eller kirurgi. Valg av behandling avhenger av diagnosen, pasienten alder, størrelsen på kjertelen og din generelle helsetilstand.
Alt under ett tak
På Volvat Stoffskiftesenter kan vi, under ett tak, sikre at du får en nøyaktig diagnose og en best mulig behandlingsplan for å håndtere tilstanden din.
Vi har kort ventetid!
Oslo: 22 95 75 00
Fredrikstad: 69 30 23 00
Bergen: 55 11 20 00