Vaksine mot Denguefeber

Denguefeber er en virussykdom som blir overført til mennesker av samme myggart som ved gulfeber, Aedesmygg. Sykdommen er mest utbredt i topiske og subtropiske klima, og kan gi alt fra mild til alvorlig, livstruende sykdom ved infeksjon. Nå har det kommet en vaksine som gir god immunitet mot denguefeber. 

Denguefeber er den vanligste myggoverførte sykdommen i verden. Virussykdommen kan variere fra mild til alvorlig grad, hvor alvorlige tilfeller kan være livstruende. Den overføres gjennom stikk fra smittebærende mygg, og førstegangsinfeksjon gir ofte milde symptomer eller sykdomsbilde som ligner på influensa. Det er andregangsinfeksjon som kan gi alvorlig sykdom, men dette er mer sjeldent.

Det finnes 4 ulike typer denguefeber, og tidligere fantes det ikke en vaksine som dekket alle typene. Nå har vi fått tilgang til en ny vaksine som gir immunitet mot alle 4 typene denguefeber, slik at man er beskyttet på reise. Du bør fortsatt bruke myggbeskyttelse selv om du er vaksinert.

Hvem bør ta denguevaksinen?

Vaksinen anbefales hovedsakelig til de som tidligere har hatt denguefeber, da det er denne gruppen som er utsatt for å utvikle alvorlige former for denguefeber ved ny infeksjon. 

Det har ikke kommet en egen anbefaling fra Folkehelseinstituttet om hvem som bør ta vaksinen mot denguefeber. Den kan vurderes for alle over 4 år med normalt immunforsvar, som skal oppholde seg eller bo i områder med denguefeber over tid. 

Når skal man ta vaksine mot denguefeber?

Man bør ta siste dose med vaksinen senest tre uker før avreise. Dette er ca. tiden det tar før man får full virkning av reisevaksinen.

Hvilke land har denguefeber?

Denguefeber er utbredt i tropiske områder som i Sørøst-Asia, spesielt Malaysia, India, Thailand, Indonesia og Filippinene, og Sør-og Mellom-Amerika som Karibien, Mexico, Peru og Brasil.

Risiko for smitte øker i regntiden og perioden rett etter. Det er større sjanse for å bli smittet av denguefeber i tettbefolkede områder og i storbyer, enn på stranden og på landsbygden. I motsetning til malaria, stikker denne myggarten også på dagtid. 

Hvordan fungerer vaksinen?

Dengvaxia er en levende, svekket vaksine som vil si at den inneholder aller fire variantene av viruset. Derfor kan det ikke gis til de som har svekket immunforsvar, gravide eller ammede. Vaksinen er godkjent for alle med normalt immunforsvar over 4 år og gir omtrent 80% beskyttelse mot alle fire typer av dengueviruset. Den er hovedsakelig aktuell for de som har hatt denguefeber tidligere og som skal til områder med høy forekomst av denguevirus. 

Hvor mange doser trenger man?

Vaksinen mot denguefeber blir satt i to doser, med 3 måneders mellomrom. Derfor er det viktig å planlegge god tid i forveien før en reise til områder med smitte. Det anbefales å ta begge dosene, da det ikke finnes mye data om sikkerheten og beskyttelse etter kun én dose.

Siden det må gå minst 3 måneder mellom første og andre dose, kan det være mange som ikke rekker å ta begge dosene før avreise. Vi anbefaler likevel at de som skal til risikoutsatte områder tar én dose før den kommende reisen, og en andre dose før den neste turen.

For de som planlegger et lengre opphold på flere uker eller måneder i områder hvor det er utbrudd av denguefeber, kan man ta siste dose dagen før avreise. Dette vil gi beskyttelse mot sykdommen for deler av oppholdet.

Hvis du har dårlig tid eller er i tvil om du rekker begge doser, kan vi med utgangspunkt i din reiseplan og tidsrammer hjelpe deg med å finne en plan for vaksinering som passer din situasjon best. Vi gir deg reiseråd basert på de nyeste retningslinjene og dine eventuelle helserisikoer. 

Effektivitet og sikkerhet

Vaksinen har vist seg å være omtrent 80% effektiv i å forebygge denguefeber, som er spesielt viktig for å forhindre alvorlige former for sykdommen hos personer som tidligere har hatt dengueviruset.

Varigheten av beskyttelsen og eventuelt behov for oppfriskningsdoser, er fortsatt ikke kartlagt. 

Mulige bivirkninger av vaksine mot denguefeber

Som med alle vaksiner, kan vaksinen mot denguefeber forårsake bivirkninger, vanligvis milde:

  • Hodepine
  • Feber
  • Tretthet/svakhet
  • Muskel- og leddsmerter
  • Reaksjoner på injeksjonsstedet 

Som regel oppstår bivirkningene i løpet av de to første dagene, og varer mellom 1-3 dager etter første dose. Det er mindre vanlig med bivirkninger etter andre dose. 

Økt forekomst av denguefeber

Halvparten av verdens befolkning bor i områder med denguefeber, og årlig blir omtrent 390 millioner mennesker smittet av sykdommen, med ca. 25 000 dødsfall hvert år.

Denguefeber har økt i forekomst de siste årene, og kommer til å fortsette å øke framover. Utvidelsen av myggbårne sykdommer fra tropiske strøk kan skyldes global oppvarming. Varmere klima gjør at myggen trives flere steder i verden, og utvider seg nordover og sørover. I dag er denguefeber den vanligste myggoverførte sykdommen i verden. 

Pris for vaksinering

Pris per vaksine
Dengufeber-vaksine (Qdenga)1 050,-
Konsultasjon per person
Voksen550,-
Barn, student eller gruppe (4 eller flere)390,-
Administrasjonsgebyr per vaksine180,-

Få hjelp med vaksinasjon

Se priser og bestill time hos  vaksinasjonsklinikken

Kilder:

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.