Norge er på verdenstoppen i antall hudkrefttilfeller per innbygger, og mange tusen nordmenn rammes hvert eneste år. Føflekk-kreft er den mest alvorlige formen for hudkreft, og ikke til å spøke med.
For at det skal skje en endring må vi jobbe hardere med både forebygging og behandlingsløp. Jo tidligere kreft påvises, jo bedre er prognosen. Men hvorfor er det så voldsom økning i forekomsten av alle typer hudkreft?
Betydelig økt soleksponering
- Vi eksponerer mer hud for sol
- Mer uteaktiviteter
- Mer fritid
- Reiser til Syden
- Bruk av solarium
- Pensjonister tilbringer mye tid i Syden
- Kommentarer som «du er så brun og fin» - skjønnhetsidealer og påvirkning fra sosiale medier, venner osv.
Nordmenn oppholder seg mye utendørs
- Vi tilbringer i gjennomsnitt 4,5 timer utendørs en typisk helge- eller feriedag
- Nesten 8 av 10 sier de soler seg ute
Vi blir solbrente
- Solbrent i Norge: 4 av 10
- 35 % kraftig solbrent
- Solbrent på solreise: 2 av 10 (lite reising pga. pandemi)
Vi lever lengre
Vi tilbringer mye tid i solen
Omtrent 9 av 10 tilfeller av hudkreft i Norge forbindes med for mye soleksponering. Mye kan tyde på at vi kan for lite om tilstanden og at vi derfor er dårligere til å beskytte oss. Nordmenn tar fortsatt mye solarium og bruker for lite solbeskyttelse. Vi er mye utendørs og tenker kanskje ikke alltid på at solen er sterk både på fjellet og ved sjøen, også ved overskyet vær.
Solfylte land som for eksempel Australia har arbeidet mange år med forebygging. Det har gitt resultater. Norge er dessverre langt foran Australia når det gjelder dødelighetsraten på føflekkreft, og derfor er det viktig å jobbe med forebygging for å snu statistikken.
Sollys er gunstig i små mengder
Mange av oss ønsker å oppnå en jevn og fin brunfarge etter en lang vinter, eller vil bare nyte varmen og solen når den først dukker opp etter en lang vinter. Sollys er svært gunstig for oss i små mengder, er viktig for at kroppen kan lage vitamin D og kan hjelpe på humøret vårt.
Men solskader, solbrenthet og generelt overeksponering for UV-stråling har derfor også ført til økt forekomst av alle former for hudkreft.
Vi tilbringer tid i sola fordi:
- 68 % fordi det er behagelig
- 64 % for vitamin D (nedgang fra tidligere)
- 61 % for å bli brun (nedgang fra 88% i 2018)
Uansett hva tilfellet er, må du beskytte deg i solen. Huden blir like solbrent av å gå tur i fjellet som å ligge og sole seg på balkongen eller stranda. Derfor må du smøre deg med høy solfaktor hver gang du er ute for å unngå solskader.
Les mer om hvordan forebygge hudkreft her:
«Du er så brun og fin»
Alle har sikkert hørt denne frasen, og de fleste av oss trives med litt farge på huden. Det er ikke noe galt med å ønske seg litt farge på kroppen, men det finnes flere måte å oppnå en brunfarge på enn gjennom solarium og steking i solen. Du kan benytte deg av ulike former for selvbruning og oppnå en like fin og jevnere brunfarge. Dette er mye tryggere for huden og er en måte du kan opprettholde fargen gjennom lengre perioder dersom du ønsker det. Det kan føles godt å bli brun i solen, men fargen varer sjelden lenge og flasser vekk kort etter oppholdet i solen. Deretter kommer vinteren og den brunfargen du eventuelt har bygget opp, er ikke synlig.
Ved å innlemme gode solvaner i hverdagen, følge med på huden din etter mistenkelige hudforandringer og føflekker som endrer seg, unngå overdreven soling og solariumbruk, har du kommet langt med forebygging av hudkreft. Bruk solkrem hver dag på fjellet og i sommermånedene og husk solvettreglene.
Trenger du hjelp med solskader?
Les mer om behandling av solskadet hud, eller bestill time hos hudlege