Hva er basalcellekreft?
Basalcellekreft (basalcellekarsinom) er den vanligste formen for hudkreft og forekomsten er stadig økende, både i Norge og i verden. I Norge registreres ikke basalcellekarsinom i Kreftregisterets statistikk, men basert på svenske tall er den årlige forekomsten av nye basalcellekarsinom i Norge rundt 30 000.
Basalcellekreft oppstår i basalcellene i overhuden, vanligvis på soleksponert hud i ansiktet. Denne formen for hudkreft sprer seg kun unntaksvis til andre organer.
Basalcellekreft symptomer
Basalcellekreft begynner som regel å vise seg i form av en rødlig, hudfarget kul eller fortykkelse av huden. Det er også vanlig at det dannes et sår som ikke vil gro som normalt.
- Kul med glatt, skinnende overflate som vokser i huden
- Sår i huden som blør lett og ikke gror
- Utslett som kan minne om eksem med skorper som faller av og dannes på nytt
- Rødlig hudfortykkelse med kløe og/-eller sårhet
Prognose ved basalcellekarsinom
Prognosen med tanke på liv og helse er god, fordi basalcellekarsinom svært sjelden sprer seg til lymfekjertler eller andre organer. Uten behandling vil den ødelegge vevet rundt seg, noe som kan ha alvorlige konsekvenser i ansiktet. Basalcellekreft krever derfor riktig behandling så raskt som mulig for å unngå mange og omfattende behandlinger.
Med tidlig og faglig god behandling er prognosen alltid god.
Årsak til basalcellekreft
Den vanligste årsaken til basalcellekreft er langvarig eksponering for solstråler. Derfor opptrer denne kreftformen ofte på den delen av huden som blir mest utsatt for sol, som ansiktet. Forekomsten av denne kreftformen øker med alderen, og graden av soleksponering og bruk av solarium.
Andre risikofaktorer er:
- Lys hudtype som blir lett solbrent
- Langvarig bruk av medikamenter som demper kroppens immunforsvar (som etter en organtransplantasjon eller i sammenheng med kroniske betennelsestilstander)
- Arsenikk, røntgenstråling eller tidligere strålebehandling
- Langvarig eksponering for kreftfremkallende stoff
Ulike varianter av basalcellekreft
Det finnes flere varianter av basalcellekreft, og omtrent 15 prosent av tilfellene har aggressivt og infiltrerende vekstmønster (subtype) som gjør det utfordrende å få fjernet alle kreftcellene i en enkel operasjon. Dette øker også risikoen for tilbakefall. Forskning viser at det er en økning av antall basalcellekarsinom med aggressivt vekstmønster, og et økende antall yngre pasienter som blir rammet av kreftformen.
Nodulær basalcellekreft
Ligner i første omgang på en kvise eller en liten kul og som gradvis øker i størrelse. Nodulær basalcellekreft kan ha glinsende tynn hud, tynne forgreinede blodkar og få, små sår i midten av kulen
Overflatisk basalcellekreft
Røde flassende flekker som kan bli såre og som ikke forsvinner
Aggressiv basalcellekreft
Finnes i ulike former og vokser mer diffust i huden enn de andre formene. Kan arte seg som sår som ikke forsvinner eller arrlignende forandringer i huden
Basalcellekreft spredning
Denne kreftformen sprer seg svært sjelden til andre organer gjennom blodet og lymfene, og har derfor en god prognose. Likevel kan forsinket og/-eller ikke god nok behandling føre til behov for mange eller mer kompliserte behandlinger, med mulighet for et dårlig kosmetisk resultat.
Derfor er det viktig med tidlig diagnose og riktig behandling.
Utredning av basalcellekarsinom
Våre spesialister i hud og veneriske sykdommer vil gjennom samtale og en grundig klinisk undersøkelse stille en diagnose.
Hudlegen vil i mange tilfeller ta en biopsi, som vil si at legen fjerner en liten bit av det mistenkelige området i huden. Denne hudprøven sendes videre til mikroskopisk undersøkelse til en patolog. Undersøkelsen vil gi svar på hvilken type basalcellekreft det er snakk om, slik at riktig behandling kan igangsettes.
Behandling av basalcellekreft
Basalcellekreft kan behandles med kirurgi, skraping, frysing, kremer eller fotodynamisk behandling (PDT). Disse metodene har som mål å helbrede. Metoden velges utfra basalcellekreftens type (overflatisk, nodulær eller aggressiv type), beliggenhet og størrelse. Mens den overflatiske typen kan behandles med de fleste metoder nevnt ovenfor, må de aggressive typene behandles med kirurgi, enten vanlig kirurgi eller Mohs kirurgi.
Dersom du er egnet for kirurgi, vil legen gi informasjon om prosedyren og forventet resultat, samt praktiske forberedelser før, under og etter operasjonsdagen.
Pasienter med basalcellekarsinom som har høy risiko for tilbakefall, eller med en beliggenhet i kosmetiske og funksjonelle sensitive områder hvor det er viktig å spare mest mulig friskt vev, skal behandles med Mohs´ kirurgi.
Volvat Hudkreftsenter er den eneste private aktøren i Norge som utfører den avanserte og spesialiserte teknikken Mohs´ kirurgi, som med størst sikkerhet kan behandle og fjerne kreftceller, og samtidig spare friskt vev.
Det er den sikreste metoden for fjerning av basalcellekreft – det er en flertrinns prosedyre der vevet blir undersøkt i mikroskop underveis i operasjonen.
Les mer om Mohs´ kirurgi ved basalcellekarsinom
Ved Mohs kirurgi er risikoen for tilbakefall 1 prosent for basalcellekreft som ikke har vært behandlet tidligere, og 5 prosent for basalcellekreft som har vært behandlet tidligere med en annen metode.
Etter behandling
Etter kirurgisk behandling må du komme til kontroller 7-14 dager for fjerning av sting og eventuell sårstell. Videre oppfølging vil vurderes individuelt.
Forebygging av hudkreft
Det viktigste prinsippet for å forebygge all form for hudkreft er å unngå solen når den er på sitt sterkeste, gjerne mellom kl.12-15, og bruke solkrem med høy faktor, minst 30. Når du er ute i solen bruk gjerne solhatt og solbriller, og dekk deg til med klær på områder som har en tendens til å bli lett solbrent, for ekstra beskyttelse mot de skadelige UV-strålene. Bruk solkrem med høy faktor, og husk å påføre et nytt lag med solkrem regelmessig, spesielt når du er i aktivitet og svetter mye.
Unngå å bruke solarium – solsengene utsetter huden for sterke UV-stråler som kan øke risikoen for hudkreft.
Det er også lurt å bli kjent med sin egen hud, og følge med på utviklingen av sår og hudforandringer på kroppen. Oppsøk lege for en undesøkelse dersom du blir oppmerksom på mistenkelige hudforandringer.