Solskader
Selv om mange av oss liker å slappe av i solen og nyte varmen, kan for mye soleksponering betydelig skade huden vår. Både UVA- og UVB stråler fra solen kan påvirke hudens produksjon av kollagen og elastin, og føre til tidlige aldringstegn da huden blir grovere og slappere.
Store mengder UV-stråler kan blant annet føre til hudkreft, solforbrenning, pigmentflekker og raskere aldring av huden. Med få grep kan du redusere risikoen betraktelig – nøkkelen er gode produkter som vi vet både forebygger og behandler.
Solskader kan deles inn i akutte og kroniske skader:
Akutte
Overdreven soling kan spesielt hos personer med lys hud, utløse smertefulle forbrenningsreaksjoner med rødhet og eventuelt blemmer og sår.
Kroniske
Noen år etter gjentatt eksponering for sol begynner de kroniske skadene å bli mer fremtredende.
- Fregner
- Pigmentflekker (f.eks. leverflekker)
- Grove rynker (menn får ofte dette i nakken, kvinner i ansiktet og brystet)
- Solskader med skjellende røde flekker på de mest solutsatte stedene
- Fargeendring grunnet kollagenreduksjon
- Lepper vil bli grovere
- Hudkreft
- Økt antall godartede føflekker
- Økt risiko for føflekkreft (melanom)
9 av 10 tilfeller av hudkreft forbindes med for mye soleksponering
Norge er i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft, og på topp i Europa når det gjelder dødelighet av sykdommen. Omtrent 9 av 10 tilfeller av hudkreft i Norge forbindes med for mye soleksponering.
Malingt melanom er den kreftformen som øker mest i Norge. Heldigvis kan vi forebygge utvikling av både melanom og andre typer hudkreft.
Les mer om hudkreft
Føflekksjekk og behandling
Volvats hudleger tilbyr grundige føflekksjekker. Føflekkontrollen er en komplett sjekk av føflekker hos erfarne hudleger, hvor alle føflekker i ansiktet og på kropp blir grundig undersøkt. Vi er opptatt av å stille riktig og presis diagnose, og gi rask tilbakemelding på føflekksjekken.
Våre hudleger bruker et dermatoskop for å undersøke hudflekker og føflekker, for å sikre riktig diagnostisering og gi riktig behandling. Noen ganger tar vi bilder av en føflekk eller et område på huden, slik at vi kan overvåke området over tid for å se etter endringer i hudoverflaten eller i utseende. Du får umiddelbar behandling hvis det blir behov for det.
Hudspesialistene vurderer om det er nødvendig å fjerne noen føflekker av medisinske grunner. Mindre, opphevede føflekker, spesielt i ansiktet, kan ofte fjernes med en enkel "shave"-metode i hudens overflate med godt kosmetisk resultat. Ellers anbefaler vi normalt ikke å fjerne føflekker utelukkende av kosmetiske grunner, på grunn av risiko for arrdannelse.
Les mer om føflekksjekk
Laserbehandling av solskadet hud
Pigmentflekker kan oppstå som leverflekker, postinflamatorisk hyperpigmentering, eller melasma (fremtredende hos kvinner – ofte i pannen, rundt lepper og øyne). Mange kan oppleve slike solskader som sjenerende, særlig i ansiktet og på brystet.
Ved hjelp av IPL (Intens Pulsed Light) kan man fjerne eller redusere solskadene. IPL er en mye brukt behandlingsform innen hudforbedring. Det betegnes ikke som en laser, siden alle laserstrålene går i mange ulike retninger (laser kjennetegnes av at alle stråler er parallelle). Behandlingen er mer skånsom for huden enn vanlig laserbehandling, trygg, og gir flotte resultater!
Ulike typer pigmentforandringer behandles forskjellig ut fra hva som har forårsaket forandringene. En riktig diagnose av hudlege er derfor viktig før behandling settes i gang. Under en konsultasjon hos oss ser vi på din hud, og sammen finner vi den beste behandlingsformen for behandling av solskader.
Les mer om laserbehandling av solskadet hud
Forebygging er den beste beskyttelsen
Den viktigste behandlingen vi gjør er derfor å tenke forebygging – og det handler blant annet om å bruke solfaktor – minst SPF 30 i ansiktet. Bruk av solkrem kan beskytte deg mot de skadelige UV strålene, redusere risikoen for smertefulle solskader, hudkreft og tidlige aldringstegn som rynker og pigmentflekker.
Solvett
Solen er bra for oss i små mengder. Solvett handler ikke om å unngå solen helt, men å begrense mengden UV-stråling du utsetter deg for – spesielt unngå å bli solbrent.
Risikoen for solskader i huden er stor om man påfører solkrem for sjelden eller i utilstrekkelig mengde. Solfiltre nøytraliseres på huden etter ca. 2 timer, og det er derfor viktig å beskytte seg jevnlig utover dagen. Mange smører seg med for liten mengde solkrem, som kan redusere beskyttelsen fra en solfaktor 50 til solfaktor 10. Derfor er det viktig å påføre rikelig mengde med solkrem!
Huskeliste:
- 1ts for ansikt/nakke
- 1ts for hver arm
- 2ts for overkropp
- 2ts for hvert ben
Solstråler blokkeres ikke ved bruk av solkrem, og derfor er det viktig å ta pauser i skyggen og bruke klær for å dekke sensitive områder på huden når du er ute i solen hele dagen. UV-strålene er sterkere i høyfjellet og jo nærmere ekvator du er.
Følg Kreftforeningens solvettregler og nyt solen uten bekymringer:
- Ta pauser fra sola - ikke bli solbrent
- Beskytt deg med klær
- Bruk solkrem med minst faktor 15
- Unngå solarium
Hos Volvat både undersøker og behandler vi huden din for solskader.