Utredning av hudkreft Drammen

Den farligste formen for hudkreft er føflekkreft (melanom), men den vanligste formen for hudkreft er basaliom (godartet hudkreft). Vi utreder, diagnostiserer og behandler hudkreft.

Hudkreft

Det finnes en rekke former for kreft i hud. Vi tilbyr utredning og behandling av alle typer hudkreft, etter anerkjente og utprøvde metoder. Vi undersøker, vurderer, diagnotiserer huden din og leter etter kreft i hud og hudvev i rundt. Hos oss er det ingen ventetid, og henvisning er ikke nødvendig.

Hud og kreft i ansikt, hodebunn, hals, bryst, hender og ben

Vi har lang erfaring med behandling av hudkreft med fotodynamisk behandling, og med dagslys PDT (d-PDT). Både fotodynamisk behandling og d-PDT gir et estetisk godt resultat, og er en svært gunstig behandlingsform ved hudkreft i ansikt, hode, hals, bryst, hender og legger/ben.

Symptomer på hudkreft

Kreftsvulstene oppstår vanligvis i ansiktet og andre steder på kroppen der huden ikke er beskyttet av klær.

De vanligste symptomene på hudkreft, basalcelle– og plateepitelkreft, er:

  • sår i huden som blør lett og ikke gror

  • rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag

  • misfargede knuter i huden som vokser

  • eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt

De nevnte symptomene kan være tegn på kreft, men de kan også være tegn på andre tilstander. Kreftforeningens råd er at dersom symptomene varer over tre uker bør du kontakte lege.

Føflekkreft

Føflekkreft kan oppstå overalt på kroppen. Endrede solvaner er den viktigste årsaken til økningen i antall tilfeller av føflekkreft.

​Årsaker og forebygging av hudkreft

De viktigste årsakene til både basalcellekreft og plateepitelkreft er:

  • eksponering for sol, vær og vind (for eksempel hos mennesker som arbeider mye utendørs)

  • lys hudtype som blir lett solbrent

  • langvarig bruk av medikamenter som demper immunforsvaret (for eksempel etter organtransplantasjon)

  • arsenikk, røntgenstråler, kroniske irritasjonstilstander samt de arvelige tilstandene Gorlins syndrom og Xeroderma Pigmentosum

Forekomsten øker med alder.​​

Blek hud bør smøres godt

Sørg for å smøre huden din - og ikke bare skiene - før du legger ut på fjelltur. Drar du til Syden, må du være ekstra nøye med å beskytte vinterhuden.

​Undersøkelse og diagnose av hudkreft

Ved mistanke om basalcellekreft eller plateepitelkreft vil hudområdet bli nøye undersøkt. Dersom kreft mistenkes skjæres hudområdet bort for å undersøkes i mikroskop. I tillegg gjøres en undersøkelse av nærliggende lymfeknuter. Er det mistanke om spredning, vil du bli utredet videre.

Møte med legen

Det kan være lurt å forberede seg til møtet med legen. Her er noen nyttige tips:

  • Tenk igjennom hva du ønsker å få ut av samtalen.

  • Skriv ned på forhånd det du lurer på.

  • Ta med deg noen - det er lett å glemme mye av det som blir sagt.

  • Oppsummer det dere har snakket om før du går fra legen. Da kan evt misforståelser korrigeres.

  • Snakk gjerne med noen om samtalen etterpå.

Behandling av hudkreft

Hudkreft behandles med kirurgi, strålebehandling og fotodynamisk behandling (PDT). Disse metodene har som mål å helbrede. Metode velges ut i fra hudkreftens beliggenhet, størrelse og eventuelle andre sykdommer som kan påvirke behandlingen. Dette vil behandlende lege informere om.

Basalcellekreft 

Basalcellekreft behandles først og fremst med kirurgi, ved at området med kreftceller skjæres bort. Inngrepet gjøres vanligvis i lokal bedøvelse. Den videre behandlingen er fotodynamisk behandling (PDT), stråling, frysing med flytende nitrogen eller varmebehandling med avskrapning.

Varmebehandling med avskrapning skjer ved at det syke vevet skrapes vekk. Overflaten brennes med en glødetråd for å stoppe blødningen og sikre at alle kreftceller er ødelagt.

Krembehandling er også en behandlingsform som kan benyttes ved overfladisk basalcellekreft. Kremen stimulerer immunforsvaret i huden og angriper og ødelegger kreftcellene. Den danske organisasjonen Kræftens Bekæmpelse har mer informasjon om avskrapning og krembehandling.

Plateepitelkreft 

Plateepitelkreft behandles også med kirurgi, ved at området med kreftceller skjæres bort. I de fleste tilfeller kan dette gjøres i lokalbedøvelse. Strålebehandling brukes også i behandling av plateepitelkreft.

Etter behandling

Basalcellekreft kontrolleres vanligvis 6 til 8 uker etter behandling. Videre oppfølging vurderes individuelt. Basalcellekreft oppstår ofte på nytt i nærheten, eller på andre steder i huden.

Plateepitelkreft, hvor svulsten har blitt fjernet, bør kontrolleres etter 3, 6 og 12 måneder, og deretter én gang i året i 5 år. Ved kontroll undersøkes det behandlede området for eventuelle nye svulster. Lymfeknutene som sitter i nærheten blir også undersøkt. Kontrollen kan gjøres av fastlegen.

Ta hudsjekken – slik gjør du det

For å se YouTube-video må du samtykke
til Google sin personverneklæring.

Konsultasjon hos hudlege

2 450,-

Tilleggskostnader kan påløpe

Utredning av hudkreft i Drammen tilbys på

Time hos
oss

Hvorfor velge hudlege hos Volvat?

Riktig behandling for deg

Vårt brede medisinske utvalg av hudbehandlinger tillater oss å skreddersy behandling til hver enkelt pasient.

Anerkjente leger

Hos oss jobber noen av Norges mest anerkjente hudleger, med spisskompetanse innen estetiske og medisinske behandlinger, laserbehandlinger og hudkirurgi.

Alle hudproblemer

Våre erfarne hudleger utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Vi hjelper deg dersom du plages med alt fra akne og problemhud, til solskader og fjerning av føflekker.