Allerede fra 20-årene kan en få noen eller flere rue vortelignende forandringer til huden som kan likne føflekker. De kan ha forskjellig farge, fra gråhvit til helt mørke/sorte, og de kan vokse, klø og noen ganger også blø hvis en skraper borti. De er helt ufarlige utvekster og utvikler seg aldri til noe ondartet. Hvis de er sjenerende kan de enkelt og raskt fjernes hos hudlege.
Det vanligste er å få talgvorter i godt voksen alder, men vi ser det også i ung alder, aldri hos barn. Årsaken er ukjent. De er ikke smittsomme og skyldes ikke soling eller virus. Hovedårsak er oftest arv.
Talgvorter sees oftest på overkroppen, men også vanlig langs ansiktsranden og i hodebunnen.
Hos kvinner er det svært vanlig å påvise dem under og mellom brystene.
Det er forskjellige måter å fjerne talgvorter. Hvis hudlegen har påvist at det er talgvorte kan de enten fryse behandles med flytende nitrogen, eller skrapes bort med skarp skje. Det er bare hvis noe usikkerhet at de opereres bort for å sende til vurdering hos patolog.
Hvis en velger å fjerne mange talgvorter med skarp skje så vil det bli flere sårflater i huden. Det er viktig at disse sårflatene er tørre i noen dager, dvs at en ikke får vann på sårflatene. Dette fordi sårene skal gro i fred og at det ikke skal bli infeksjon i disse.
Det kan være lurt å dekke med arrplaster noen uker etter operasjon, enten med tynn Duoderm eller Mepiform, begge kan være på huden en uke av gangen. Det vil gi penere arr i etterkant.
Hudlegene på Volvat rekker å fjerne en god del talgvorter hvis det er planlagt på forhånd.
Det er alltid mulig at vortene kan komme tilbake på samme stedet etter noen år, selv om de stort sett forsvinner for alltid på det stedet de er fjernet.
Talgvorter (seboreiske keratoser) kalles også senile vorter